Muntatge final de la caixa i penúltimes proves.

Dons sí, tal com diu al títol, ens trobem a la recta final del projecte i durant els últims 15 dies hem fet passos de gegant per poder tenir la sonda enllestida el més aviat possible.

A dia d’avui, ja tenim dies previstos de llançament (això si el temps acompanya, ja que ha de ser el nostre aliat) i hem pensat de llançar la sonda al vol de baixa altura la setmana del 4 al 10 d’agost, per poder tenir temps suficient per preparar-ho tot i facilitar que uns companys nostres del SMC (Servei Meteorològic de Catalunya) i professors de la UB (Universitat de Barcelona) ens puguin ajudar en la gestió final del projecte ja que ells en llencen cada dia. Des d’aquí els agraïm tot l’interès mostrat.

Durant aquests 15 dies les feines s’han centrat en fer el muntatge definitiu de la caixa que ja us detallaré més avall, i en fer durant el passat cap de setmana les primeres proves finals de recepció de dades a distància mitjançant la ràdio + GPS de la sonda per assegurar la recepció de posició i dades en tot moment durant el vol.

Primerament us detallarem una mica el procés de construcció de la placa base de la sonda, ja que així us ho havíem promès. Tal com es va veure en posts anteriors, la sonda inicialment funcionava amb una placa provisional o protoboard on podíem fer modificacions. Més endavant un cop acabades les modificacions i en veure que tots els sistemes funcionaven de forma estable ens vam posar a fer la placa de components definitiva. El que segurament ens va portat més feina va ser el fet de fer el disseny per ordinador, ja que s’han de repassar totes les connexions 2, 3 i 4 vegades per assegurar-se que no hi ha res mal dissenyat, ja que això podria comportar fondre algun element important. Tot i així hem de reconèixer que van aparèixer un parel d’errors…

Un cop enllestit el disseny s’imprimeix tot en un paper de tipus glossy (satinat) especial per revelar plaques. Aquest paper amb la impressió feta, s’ha de planxar sobre la placa de coure a la qual han de quedar adherides les pistes. Després de deixar el paper planxat sobre a placa, aquesta es posa dins d’una cubeta amb aigua per treure el paper i només deixar les pistes. Un cop fet, utilitzant àcid clorhídric i perborat sòdic el coure que no pertany a les pistes va desapareixent i deixa només la part que volem nosaltres. Finalment es neteja tot, es fan forats i se solden tots els components.

Procés contrucció placa principal (planxat)

Procés contrucció placa principal (revelat)

La placa a més, es va unir juntament amb la ràdio i la placa del regulador a 3.3V a una planxa de porexpan d’alta densitat per permetre així la fixació perfecte dins de la caixa i evitar moviments i curtcircuits (ja que la planxa de porexpan blau ens aïlla totalment els elements).

La placa principal, la de 3,3V i la ràdio preparades per posar dins la caixa

Un cop feta la placa principal, els nostres objectius es van centrar en muntar internament la sonda i fer-ho de la forma més segura possible (assegurant correctament tots els elements per evitar moviments i errors durant el vol) i a la vegada deixar-ho tot ordenat.

Per això varem decidir finalment subjectar les piles de tots els elements a una placa situada a sobre de la de components fent una mena de pis per sobre i amb la mateixa mida que la de components per així assegurar totes les plaques i elements en un sol conjunt. La fotografia mostra les dues plaques separades en el moment del seu muntatge dins la caixa.

Les 2 plaques de la sonda; la de components i la de piles

Un cop acabat el muntatge ens varem adonar, però, que ràdio funcionava de forma inestable, i vam decidir fer una reparació a la placa de components col·locant un xip MAX3232 en comptes del circuit amb transistors. A hores d’ara sembla que tots els problemes ja han estat solventats satisfactòriament.

Finalment i un cop acabat el muntatge de tots els elements, i gairebé la programació (només falta acabar el nou cutdown), aquest passat diumenge vam realitzar les penúltimes proves abans de l’esperat llançament a baixa altura.

Les proves varen consistir en col·locar la sonda a un cotxe que es movia de forma continuada (simulant el moviment en vol) i en rebre les dades enviades per aquesta des del cotxe a una base de recepció. Els integrants que estaven a la base de recepció no veien mai el cotxe, però sabien en tot moment on era gràcies a les dades que es rebien del gps de la sonda (exceptuant alguns moments on no es rebien dades per culpa de l’horografia del terreny). La sonda a més d’enviar posició també enviava temperatures (interior i exterior), pressió, hora i altura, entre altres dades secundàries com el nombre de fotografies tirades per la càmera, posició del servo, etc.

La nostra base de recepció

Muntant la caixa dins del cotxe

Hem preparat un petit KML per visualitzar amb Google Earth on trobareu la ruta que vam fer amb cotxe, els punts amb recepció correcta, els altres sense recepció, descripció, dades rebudes… A més, també us podeu baixar totes les dades rebudes a l’estació de recepció.

Proves Meteotek08

A hores d’ara seguim amb els muntatges finals d’elements com el cutdown, i tenim previst per diumenge vinent fer les proves finals ara sí, de tots els elements incloent el cutdown i el registre de dades a la targeta SD.

El llançament tal com hem dit l’esperem per la setmana vinent, a finals de setmana segurament i serà al voltant de la població a Verges amb una altura màxima de 3500 metres. A hores d’ara estem esperant els permisos per llançar la sonda que ja han estat demanats a Aena.

Us seguirem informant tant aviat com sigui possible ja sigui per aquí o mitançant imatges pel Flickr.


Publicar un comentari