Arxiu per a maig 2008


Primeres proves de ràdio…

Avui dia 28 de maig de 2008, hem fet les primeres proves de ràdio a curta distància, és a dir, a llocs propers a la base de recepció. Primerament pensàvem fer-ho amb dos cotxes en moviment, però ja que la base ha de tenir una antena direccional, el més pràctic és estar en un punt fixe. El cas és que la base ha estat el mateix institut, en una terrassa amb vista a forces punts estratègics.
La base estava composta per una antena yagi de 5 elements, el mòdul de ràdio Maxon SD125, un portàtil connectat a aquest per poder visualitzar les dades rebudes i finalment una bateria de cotxe feia de font d’alimentació (per tant, una base autònoma). Pel que fa a l’emissor, l’hem muntat al cotxe d’en Sergi, gràcies al qual hem pogut alimentar a la ràdio mitjançant el connector de 12V del mateix cotxe. En aquest cas un microcontrolador era l’encarregat d’enviar continuament el text “meteotek08″, gràcies a un altre mòdul de ràdio Maxon SD125 amb antena helicoidal.
Els llocs escollits han estat els següents:

  • Un turó de la Bisbal d’Empordà
  • Un punt elevat prop de Castell d’Empordà
  • L’ermita de l’Esperança (Cruïlles)
  • Població de Monells
  • Població de Corçà

La màxima distància de separació entre l’emissor i el receptor ha estat de 4,04 km. Tots els punts han tingut una comunicació satisfactòria (mentre ens dirigíem al lloc hi ha hagut alguna pèrdua, probablement perquè l’antena de la base no estava encara ben orientada).

Pròximament es faràn proves a major distància amb dades reals (posició, temperatura…)

Podeu descarregar-vos el fitxer KML per a Google Earth on hi trobareu els punts exactes de les proves junt amb una petita descripció. – Descarregar

Llocs on hem fet les proves de ràdio

Fent el suport per l'antena

El suport de l'antena ja acabat i apunt per pintar

Pintant el suport per l'antena

Preparant la ràdio per anar a fer les proves

La base de recepció de les proves de ràdio a curta distància

Avançant

Ara que finalment hem acabat el batxillerat (encara queda la selectivitat, això si) podem dedicar la major part del nostre temps a la sonda Meteotek08. De fet, durant aquest últim mes hem aconseguit força material important, entre ells:

  • Ràdio (+antenes) [Les proves entre PC-PC han funcionat]
  • Piles Energizer L91 (3000mAh, operatives a -40ºC)
  • Peces fetes al torn per l’eix del servo
  • Alguns components electrònics bàsics

Aquesta setmana passada hem estat preparant la caixa del llançament, la qual està composta per porexpan blanc, recoberta amb doble capa de manta tèrmica i a més amb estructura exterior d’alumini (vegeu les fotos). Pròximament arribarà més material, com per exemple els globus, el paracaigudes, algun component electrònic més…

Pel que fa al tema d’electrònica s’ha de dir que hi haurà petits canvis, entre ells el model de microcontrolador, que canviarà a l’Atmega128 (raó: necessitat de més Timers de 16bits i 2 unitats USART). La resta del codi està provisional però és qüestió de fer una unió estable. També cal dir que s’ha començat la programació del programa que anirà a l’ordinador i descodificarà les dades rebudes en temps real.

Us deixo amb unes quantes fotos, que com diuen valen més que mil paraules. Recordeu que l’àlbum complet està a l’apartat de Fotografies

Caixa amb la manta tèrmica, l'estructura i la càmera ja acoplada

Estructura i càmera muntades

Han arribat les piles!

Provant les comunicacions ràdio entre PC-PC

El nou acoplament del servo amb l'eix de la càmera fet al torn